skip to Main Content
Phone: (613) 727-5111 – Email: info@gwal.com

Project Description

Vanier Hall renovation 6-storey 15,000 m2 LEED CI Silver and new Faculty of Social Science Tower, 26,000 m2, 16-storey tower built to LEED NC Gold Certification standards.  Interconnection of the new Faculty of Social Science Tower with existing Vanier Hall.  Renovations of the existing faculty building included an existing full renovated and expanded animal care area, with acclimatization, holding, monitoring and specialized rooms, and 2-storeys of full research wet labs.  The Atrium has a 6-storey living wall integrated with HVAC return system for revitalization of return air via plant living wall.

 

The challenge with this project was the integration of existing space allocation, phasing of construction and renovation of existing with the construction of a new tower addition.

 

The new Tower utilized leading edge energy efficient systems including  dedicated outdoor air energy recovery with exhaust, low temperature fan coils using waste heat from data centre cooling via heat pump chiller with central plant energy for back-up and source energy exchange.

 

Sustainable features included re-use of existing building, energy recovery on ventilation system for animal areas, modification of ventilation/exhaust systems for existing animal area to accommodate energy recovery.  Variable volume exhaust/supply system and full DDC control system to reduce ventilation when space is not being used.  The new tower addition utilizes heat recovery chillers, low temperature heating, energy recovery exhaust/make-up air system with variable air flow, variable speed pumps, low flow plumbing fixtures and lighting control.

Project Details

Owner: University of Ottawa
Project Location: Ottawa, ON
Construction Completion: August 2013
Building Type: Institutional/University
Project Type: New Construction & Renovation
Construction Value: New: $21.5M (M&E); Renovation: $5.5M (M&E)

Back To Top
×Close search
Search